Zinnen inkorten: nooit meer langdradige teksten

Langdradige teksten inkorten

Schrijven is schrappen: uw zinnen inkorten. Het is de belangrijkste schrijfregel die er is en geldt zeker wanneer u professioneel met tekst aan de slag gaat. Waarom? Omdat het prettiger leest en duidelijker is. Lees hier hoe u uw wollige artikelen inkort en langdradige stukken verandert in krachtige teksten. 

Gebruik werkwoorden 

Gebruik meer werkwoorden en schrap koppelwerkwoorden (zijn, worden, blijven, blijken, lijken etc.). Het gebruiken van werkwoorden maakt uw tekst actief. Klinkt logisch. Een zin bestaat altijd uit minimaal een persoonsvorm (werkwoord) en een onderwerp, toch wordt er vaak omslachtig geschreven. De zin ‘er zal voorzichtigheid geboden moeten worden met’ kan veel directer en persoonlijker, namelijk door te zeggen: ‘wees voorzichtig met’. De eerste zin zal misschien gewichtiger klinken, maar als u gaat voor leesbaarheid en duidelijkheid, ga dan voor de tweede optie. 

Val niet in herhaling 

Vindt u iets belangrijk, begin er dan mee. Door een boodschap aan het begin te plaatsen, krijgt deze meer impact. Nieuwsberichten worden oprolbaar geschreven, het belangrijkste nieuws eerst, daarna de details en achtergrondinformatie. Het is heel verleidelijk om in herhaling te vallen om uw boodschap kracht bij te zetten. Niet doen. Alles wat komt na ‘zoals eerder aangegeven’ kunt u gerust weghalen. 

Overbodige woorden en zinsdelen

Dus, er, ook, eens, nog, om, eigenlijk, dan. Zo maar een paar woorden die vaak geschrapt kunnen worden. Ontdek je eigen ‘stopwoordjes’ of favoriete zinsdelen die niets toevoegen. Gebruik het commando Control F om ze op te sporen en kritisch te kijken waar u deze woorden kunt schrappen.

Kill your darlings

Dit kan pijn doen. Uw mooiste passage, kleurrijkste anekdote, het eerste beeld dat bij u opkwam toen u dit artikel ging schrijven. Schrappen! Waarom? Omdat het vaak afbreuk doet aan de kern van uw boodschap. Meestal is het de taak van de eindredacteur om hierover een beslissing te nemen, maar kritisch zijn op uw eigen werk komt het eindproduct ten goede. 

Laten lezen 

Twee paar ogen zien meer dan één paar. Laat uw tekst inkorten door een vriend of collega. Afstand tot een bepaald onderwerp maakt dat u beter tot de essentie kunt komen. 

Hulp nodig met zinnen inkorten?

Vindt u het toch nog lastig om uw langdradige teksten te veranderen in krachtige teksten? Neem dan contact met ons op!