De beste offerte schrijven

Als ondernemer krijgt u regelmatig de vraag om een offerte uit te brengen. Daarmee hoopt u natuurlijk de opdracht binnen te halen. In dit blog delen we een checklist met punten, waarmee u de winnende offerte schrijft! Lees snel verder!

Duidelijkheid over de prijs

In de meeste gevallen zal de potentiële opdrachtgever vooral benieuwd zijn naar de prijs, en hoe deze tot stand komt. Bij het opstellen van de offerte zorgt u dat dit in één oogopslag duidelijk wordt. Geef een samenvatting van de werkzaamheden die u voor deze prijs uit gaat voeren en, ook niet onbelangrijk, geef aan hoe lang uw prijsopgaaf geldig is. 

Levertijd en garantie

Zorg ervoor dat u in uw offerte duidelijk maakt wat de uitvoer- of leverdatum is. Daarnaast moet er uit uw offerte ook blijken (indien relevant natuurlijk) van welke producten of materialen u gebruik maakt. Dit geldt natuurlijk alleen wanneer de klant hierin zelf een keuze heeft kunnen maken.

Formaliteiten

Het op de offerte vermelden van uw werkzaamheden en de kosten daarvan zijn wettelijk verplicht. Datzelfde geldt voor het noemen van uw bedrijfsgegevens. Denk daarbij niet alleen aan de naam en het adres, maar ook aan je BTW- en KVK-nummer. Vergeet ook de gegevens van je klant niet te vermelden, net als een verwijzing naar de algemene voorwaarden van uw onderneming. Verder dient iedere verstuurde offerte een uniek nummer te hebben. 

Opmaak en spelling

In een offerte zijn opmaak en spelling echt belangrijk. Een nette, overzichtelijke offerte waar aandacht aan is besteed heeft al een streepje voor op het vodje van de concurrent.

Checklist voor de beste offerte op een rijtje

Houd u zich aan onderstaande checklist, dan vergroot u de kans om de opdracht binnen te halen!

  • Bent u duidelijk over de prijs en de totstandkoming van dat bedrag?
  • Check even of uw offerte voldoet aan de wettelijke verplichtingen.
  • Zorg voor een gelikte opmaak.
  • Wees er zeker van dat er geen schrijffouten in de offerte zitten.
  • Laat overbodige informatie uit de offerte. Houd het kort en bondig.
  • Lees de offerte voor versturen nog één keer kritisch na. Zo voorkomt u vervelende fouten. 

Een goede offerte laten schrijven?

Neem contact met ons op! Wij helpen ondernemers en zzp-ers met het maken van winnende offertes en aanbestedingen!